Waarom hartslag meten bij paarden?

Je kunt de conditie van je paard trainen door alleen het tempo te berekenen of te kijken hoe hard het paard zweet. Maar wist je dat er ook andere en meer efficiënte manieren zijn die je training naar een nieuw niveau kunnen brengen?

Meten van de hartslag van je paard geeft je een serieus competitief voordeel. Door de hartslag samen met de snelheid en afstand te volgen en te analyseren zul je je paard veel beter leren kennen en trainen, zodat het gezond blijft en optimaal blijft presteren. Bij elke inzet van paarden – zij het voor praktisch doeleinden, recreatieve activiteiten dan wel wedstrijdsporten – heeft het meten van de hartslag van je paard diverse voordelen voor zowel paarden als hun eigenaars.

Met de hartslagmeter van Polar kun je elke activiteitssessie afstemmen op het juiste intensiteitsniveau, wat het meest belangrijke en efficiënte onderdeel is van elk trainingsprogramma. Hartslagmeting is eenvoudig en betekent geen ongemak voor de paarden. Het is de beste manier om ze tevreden en gezond te houden, en om te zorgen dat ook zij plezier hebben in hun atletische activiteiten.

Het paardenhart

Hartslag in rust en hartslagreserve
De hartslag van een paard varieert van 24–32 hsm (in rust) tot 210–240 hsm (bij maximale belasting). Dat betekent dat paarden hun hartslag tot wel 10 keer zo hoog kunnen maken. De meeste mensen kunnen hun hartslag maar 4 keer verhogen. De hartslagreserve bij paarden is zo groot vanwege de grootte van hun hart, dit maakt paarden een van de meest atletische diersoorten!

Maximale hartslag
HRmax betekent het hoogste aantal hartslagen per minuut tijdens maximale inspanning. Het is een individuele waarde die afhangt van leeftijd, erfelijke factoren, afstamming, geslacht en conditieniveau.

De HRmax van een paard kan op diverse manieren worden bepaald. De meest nauwkeurige manier is de klinische meting, op een loopband of door een trainingstest onder toezicht van een dierenarts. Probeer niet zelf de maximale hartslag te bepalen vanwege het risico op blessures. U kunt wel de leeftijd van het paard met 0,9 vermenigvuldigen en het product aftrekken van 223 voor een goede schatting van de maximale hartslag van het paard. Bijvoorbeeld: de maximale hartslag van een paard van 10 jaar wordt zo berekend: 10 x 0,9 = 9 en 223 – 9 = 214 hartslagen per minuut.

Gezondheid bewaken

Vitale veiligheidssignalen bewaken
Door in rust en tijdens en na de training de hartslag van het paard te volgen krijg je vitale informatie over hoe het met je paard gaat en word je op tijd gewaarschuwd als er tekenen zijn van letsel, ziekte en vermoeidheid. De hartslagen verschillen per paard, gebruik je hartslagmeter dus zo veel mogelijk om gevoel te krijgen voor de normale en een afwijkende hartslag van jouw paard. Houdt de belangrijke gegevens, zoals rusthartslag, gemiddelde hartslag en hersteltijd bij in Equilog.

Evalueren van stress als reactie op reizen en veranderingen in de omgeving
Als de dagelijkse routines van je paard worden gewijzigd – reizen, nieuwe omgeving, nieuwe uitrusting, andere ruiters, nieuwe vaardigheden leren – kan zijn hartslag ongewoon hoog zijn. De hartslag geeft je een indruk van hoe je paard met de veranderingen omgaat, zodat je zijn activiteiten indien nodig kunt aanpassen. Bijvoorbeeld door meer rust te geven.

Trainen

Trainingsintensiteit meten
Met de hartslagmeter van Polar kun je elke activiteitssessie afstemmen op het juiste intensiteitsniveau, wat het meest belangrijke onderdeel is van elk trainingsprogramma. Te lang en te hard trainen kan de kans op blessures verhogen, maar anderzijds, te licht trainen verbetert de prestaties van het paard niet merkbaar.

Herstel beoordelen tijdens intervaltraining
Om de conditie van hun paarden te verbeteren gebruiken veel eigenaars en trainers tegenwoordig intervaltraining met korte maar intensieve trainingssessies, afgewisseld met korte herstelperioden. Als de hartslag van je paard niet binnen de rustperiode terugkeert naar het gewenste hersteldoel, is dat een signaal dat het programma mogelijk te zwaar of te langdurig is. Dat alles helpt je bij het opstellen van speciaal afgestemde trainingsplannen van juiste intensiteit en duur.

Conditieverbetering volgen
De hartslag van het paard tijdens de training en het herstel kan je vertellen of de conditie van je paard verbeterd is. Als de conditie verbeterd is, wordt de hartslag bij een bepaalde snelheid lager en daalt sneller na inspanning.

Neem contact op

Wij beantwoorden uw bericht vandaag of morgen. U geeft ons toestemming uw gegevens te gebruiken om u te antwoorden volgens ons privacy beleid (zie footer).

0

Vul een zoekwoord in en klik op enter.

De waardering van www.equilog.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 141 reviews.