V140 conditietest met een hartslagmeter voor paarden
De V140 test is een objectieve manier om de conditie van je paard te meten met een hartslagmeter en GPS. Hij wordt gebruikt door wetenschappers en trainers over de hele wereld. Deze test kan vrij eenvoudig worden uitgevoerd op een renbaan.
De V140 is de snelheid bij een hartslag van 140 slagen per minuut. (V is de afkorting van velocity, het Engels voor snelheid.) Hoe hoger de snelheid bij een hartslag van 140, hoe beter. Voor renpaarden wordt vaak de V200 gebruikt, de snelheid bij een hartslag van 200, omdat zij op hoge snelheid en intensiteit werken.
Naast de V140 wordt na de test ook de herstelwaarde gemeten: hoe lager, hoe beter. Deze waarde is onder andere bij het Nederlandse Eventingteam gebruikt om het verschil in conditie tussen paarden te bepalen.
Wat kun je met de resultaten?
De V140 en herstelwaarde kunnen gebruikt worden om:
- de conditie van verschillende paarden te vergelijken,
- te bepalen of de conditie van een paard verbetert na training: de V140 kan dan tot wel 15% hoger worden,
- te meten in hoeverre de conditie verslechtert is na een periode van rust,
- een sluimerende blessure vroeg te constateren als de V140 onverwacht lager is dan normaal.
Ruiters kunnen deze kennis inzetten tijdens hun training, wedstrijden en buitenritten. Als je paard een hoge V140 heeft, kun je zijn conditietraining op hetzelfde niveau houden en tijdens spring-, endurance-, men- en eventingwedstrijden en buitenritten sneller rijden dan paarden die slecht presteren. Dressuurpaarden met een hoge V140 zullen beter presteren als ze bijvoorbeeld twee proeven achter elkaar moeten lopen. Paarden met een lage V140 lopen meer risico op een blessure tijdens intensief werk. Met hen kun je beter langzamer rijden en bijvoorbeeld maar één proef starten. Daarnaast kun je meer aandacht besteden aan conditietraining om de prestaties te verbeteren.
Hoe werkt de conditietest?
De test werkt simpel: na een warming up legt het paard vijf keer een afstand van één kilometer af waarbij hij elke keer sneller gaat, zodat de hartslag in elke ronde hoger is. Bijvoorbeeld 120, 130, 140, 150 en 160 slagen per minuut. De ruiter rijdt met een hartslagmeter met GPS om de hartslag in de gaten te houden en de bijbehorende snelheid te meten. Tussen elke ronde wordt er een paar minuten gestapt.
In de software van de hartslagmeter worden vervolgens de gemiddelde snelheid en hartslag in elke ronde bepaald en via Excel in een grafiekje gezet. Deze geeft een rechte lijn waarbij Excel een formule laat zien om de snelheid bij de hartslag van 140 te berekenen.
Het is belangrijk dat omstandigheden tijdens de test zo veel mogelijk hetzelfde zijn, zoals de ruiter, bodem, locatie en moment van de dag. Om paarden met elkaar te vergelijken, moeten ze de test tegelijk (met ruiters die ongeveer even zwaar zijn) of kort na elkaar doen. Wanneer je één paard meerdere keren wilt testen, zal het weer verschillen en moet bij de analyse rekening gehouden worden met de temperatuur en luchtvochtigheid.
Doe de test!
Wil je weten hoe het met de conditie van jouw paard staat? Op 12 maart 2017 organiseert Equilog deze test op de renbaan in Renswoude. Je kunt natuurlijk een hartslagmeter van ons gebruiken. Klik hier voor alle informatie en geef je snel op door een mail te sturen. Het aantal plaatsen is beperkt!
Bronnen:
- Mohd Adzahan, Noraniza (2010) Performance Indicators and Optimal Conditioning Duration in Endurance Horses Under Malaysian Conditions.
- Carolien Munsters (2013) A prospective study on a cohort of horses and ponies selected for participation in the European Eventing Championship: reasons for withdrawal and predictive value of fitness tests.
- Audrey Fraipont (2012) Assessing fitness in endurance horses.