Zo gebruik je de rusthartslag van je paard om zijn gezondheid te monitoren

 In Hartslagmeters

De rusthartslag van je paard zegt veel over zijn gezondheid. Door de rusthartslag regelmatig even te meten, kun je ziekte en blessures een stap voor zijn. Hoe werkt dat precies?

Wanneer?

De rusthartslag is de hartslag van je paard als hij staat te rusten op stal of in de wei. Dus niet tijdens het eten of als hij opgewonden is (bijvoorbeeld omdat het voer er aan komt). Bij het meten van de rusthartslag is het belangrijk dat de omstandigheden elke keer zo veel mogelijk gelijk zijn. Lukt het niet om altijd een rustig moment te vinden? Dan kun je er voor kiezen om de hartslag bijvoorbeeld elke dag na het voeren te meten. Dit geeft minder secure waarden, maar het belangrijkste is dat de omstandigheden hetzelfde zijn.

De berekening

De rusthartslag verschilt per paard en ligt meestal tussen de 25 en 40 slagen per minuut. Om te bepalen wat de typische rusthartslag van jouw paard is, meet je hem vijf dagen achter elkaar en bereken je het gemiddelde.

Waarmee?

Je kunt de rusthartslag tellen met een stethoscoop:

  • leg de stethoscoop tegen je paard achter de linker elleboog,
  • de hartslag zal door het koude metaal even omhoog gaan, dus wacht 5 seconden,
  • je hoor steeds “doef-doef……doef-doef……doef-doef” elke doef-doef is 1 hartslag,
  • tel de hartslag 15 seconden en vermenigvuldig het getal met 4 om de hartslag per minuut te berekenen.

Polar Equine Healthcheck, hartslagmeter paardSoms is het lastig de hartslag van je paard te horen. Daarnaast kan ook de berekening een probleem zijn: viel die ene slag nou wel of niet binnen de 15 seconden? En ondanks dat de tafel van 4 niet zo moeilijk lijkt, is een rekenfoutje zo gemaakt. Daarom is het handiger en nauwkeuriger om de Polar Equine Healthcheck te gebruiken. Deze druk je tegen je paard aan (maak de vacht eerst even nat) en je ziet de hartslag op het horloge verschijnen. Meet de hartslag minimaal 15 seconden en stop de meting weer. Bekijk vervolgens bij File wat de gemiddelde hartslag was.

Log

Houd de rusthartslag bij, zodat je hem later terug kunt zoeken en kunt analyseren. Was de rusthartslag bijvoorbeeld hoger in de week voor je paard een blessure kreeg? Je kunt het veld notities gebruiken in Equilog om de hartslag te noteren.

Te hoog?

Nu je de typische rusthartslag van je paard weet, kun je hem regelmatig checken en meten als je vermoedt dat je paard niet lekker in zijn vel zit. Is de rusthartslag 6-10 slagen per minuut hoger dan normaal? Dan heeft je paard wellicht last van stress. Dit kan veroorzaakt worden door een intensieve training van de vorige dag, een opkomende blessure of ziekte, hittestress of mentale stress. Je hoeft je niet meteen zorgen te maken of de dierenarts te bellen. Je kunt je paard eerst goed bekijken; heeft hij zwellingen, is hij licht kreupel en wat is zijn temperatuur? Of was hij opgewonden tijdens het meten van de rusthartslag en zijn alle andere tekenen normaal? In het laatste geval kun je wellicht gewoon trainen en zijn hartslag tijdens het rijden goed in de gaten houden. Zijn ook andere tekenen niet helemaal normaal? Pas je training en bel bij twijfel een dierenarts. Vertel er meteen bij dat de hartslag hoger is dan normaal, zodat je dierenarts de beste beslissing kan nemen.

Geen sporthart

Hardlopers en fietsers krijgen vaak een lagere rusthartslag: een sporthart. Dit komt bij paarden niet voor. De rusthartslag blijft dus gewoon hetzelfde, ook al verbetert de conditie. Wel zo gemakkelijk bij het monitoren van de gezondheid van je paard!

Recente berichten

Laat een reactie achter

Neem contact op

Wij beantwoorden uw bericht vandaag of morgen. U geeft ons toestemming uw gegevens te gebruiken om u te antwoorden volgens ons privacy beleid (zie footer).

0

Vul een zoekwoord in en klik op enter.

De waardering van www.equilog.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 141 reviews.
Polar Equine M430 hartslagmeter paard