Zo vergelijk je de conditie van verschillende paarden met de V140 test
Met de V140 test kun je de conditie van paarden vergelijken. Hoe? Daar geven we in dit blog tips voor. Deze objectieve test is gemakkelijk uit te voeren met behulp van je hartslagmeter en GPS. Hier tonen we de resultaten van verschillende paarden die meededen aan een V140 test.
Bij de V140 test wordt de snelheid van je paard bij een hartslag van 140 gemeten. Hoe hoger de snelheid, hoe beter de conditie van je paard. Hier kun je nog eens teruglezen hoe de V140 nou precies werkt.
Wij hebben in Nederland de eerste V140 test georganiseerd. De deelnemers reden verschillende disciplines en er waren dan ook verschillende soorten paarden aanwezig. De test is uitgevoerd op een renbaan en de meeste paarden hebben 5 ronden afgelegd. Bij sommige paarden was de hartslag tijdens de vierde ronde al zo hoog (150 a 160) dat zij geen vijfde ronde hebben afgelegd.
Op de afbeelding hieronder zie je een grafiek met de V140 resultaten van alle paarden. Op de y-as staat de snelheid in km/u en op de x-as de hartslag in slagen/minuut. Voor ieder paard is er een aparte lijn in de grafiek, welke lijn bij welk paard hoort kun je in de legende ernaast lezen. In de legenda staan ook de herstelwaarden van de paarden (de hartslag op 5 minuten stappen na de test).
Wat viel op?
- Er zijn grote verschillen tussen paarden: het beste paard heeft een snelheid van 26,59 km/u bij een hartslag van 140. De laagste V140 is 17,22 km/u. In onze test hebben we de prestaties van deze paarden niet met elkaar vergeleken, maar uit onderzoek blijkt dat paarden met een lagere V140 minder goed presteren en meer kans hebben op een blessure. De ruiters van paarden die onder het gemiddelde presteerden in deze test, weten nu dat ze hun training moeten verbeteren of minder grote prestaties moeten vragen van hun paard.
- Een aantal van de paarden met een lager resultaat waren duidelijk gespannen waardoor hun hartslag al heel hoog was bij lage snelheden. Ook dit resultaat is bruikbaar, de paarden zullen bij wedstrijden waarschijnlijk ook stress ervaren en daarmee energie verliezen.
- De paarden met een hoge V140 hebben niet allemaal een lage herstelwaarde na 5 minuten stappen. Dit betekent misschien dat deze paarden van nature een groot hart hebben, maar hun warmte nog niet goed kwijt kunnen door een laag trainingsniveau.
- Van te voren hadden de ruiters de conditie van hun paard een cijfer gegeven. Deze cijfers bleken voor de meeste paarden niet overeen te komen met de resultaten van de test. Dit laat zien hoe moeilijk het is om de conditie van een paard goed in te schatten.
- Arabische paarden hebben van nature meestal een lagere hartslag dan KWPN- en andere warmbloed paarden. In deze test was er echter weinig verschil. De meeste warmbloed paarden waren dan ook goed getraind voor eventing. Daarnaast leken de meeste Arabieren meer spanning te hebben.
- Tenslotte een belangrijke kanttekening: de meeste V140 uitslagen liggen dicht bij elkaar. Deze kleine verschillen tussen de V140 zijn statistisch niet significant. Het is daarom dus niet mogelijk om te concluderen dat een paard met een V140 van 23 km/u beter is dan een paard met 22 km/u. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de herstelwaarde; bij Nederlandse eventingpaarden bleken paarden met een goede herstelwaarde beter te presteren en minder blessures te krijgen dan paarden met een gemiddelde of slecht herstelwaarde.
Het is natuurlijk ook mogelijk de test meerdere keren met hetzelfde paard te doen en de resultaten door het seizoen heen met elkaar te vergelijken. Probeer het eens met je eigen paard, bijvoorbeeld aan het eind van het seizoen als de conditie goed is en aan het begin van volgend seizoen. Zo krijg je meer inzicht in de verschillen in de conditie van je paard!
Bronnen:
- Mohd Adzahan, Noraniza (2010) Performance Indicators and Optimal Conditioning Duration in Endurance Horses Under Malaysian Conditions.
- Carolien Munsters (2013) A prospective study on a cohort of horses and ponies selected for participation in the European Eventing Championship: reasons for withdrawal and predictive value of fitness tests.
- Audrey Fraipont (2012) Assessing fitness in endurance horses.