Hoe pak je de training op na een periode van rust?

 In Conditietraining

Geen enkele ruiter kan er omheen: soms kun je je paard een tijd niet trainen. Bijvoorbeeld door rust na een piekprestatie, ziekte, een vakantie of winterweer.

Hoe pak je de training dan weer op? Tijdens een periode van rust verliest elk paard een deel van zijn conditie. Als je gewoon verder gaat waar je gebleven was, riskeer je een overbelasting en blessures. Hoeveel conditie er verloren is, verschilt per paard. Het hangt af van de duur van de rust, of je paard ziek was en de activiteiten die je paard nog wel gedaan heeft. Daarom is het niet mogelijk een exact schema te geven dat voor elk paard werkt en moet je als ruiter zelf de conditie van je paard beoordelen.

Rust roest langzaam

Het goede nieuws is: paarden behouden hun conditie veel langer dan mensen. Nadat de training volledig stopt, duurt het minimaal enkele weken voordat in de spieren de veranderingen door training volledig verdwijnen. Het kan zelfs wel 3 maanden duren voordat de vergroting van de suikervoorraad in de spieren helemaal ongedaan is gemaakt. Ook bloedvaten houden hun getrainde staat meerdere weken vast en voor botten duurt het zeker meerdere maanden voor ze terugkeren naar hun ongetrainde staat.

Ondanks dat het verval van conditie langzamer gaat dan bij mensen, neemt de conditie wel langzaam af tijdens een periode van rust. Een stapje terug in de training voorkomt overbelasting en blessures. Zo hoef je je paard niet meteen weer rust te geven!

Hoe ver terug?

Hoe groot de stap is die je terug zet, hangt van vele factoren af. Wees extra voorzichtig als je paard:

  • Ziek is geweest
  • Een veulen heeft gehad
  • Oud is
  • Heel jong is en ook voor de rust weinig training heeft gehad
  • Boxrust heeft gehad
  • Chronische problemen heeft, bijvoorbeeld aan zijn luchtwegen
  • Te dik is

Bij dit soort gevallen moet je misschien wel helemaal opnieuw beginnen aan de conditietraining. Een normaal getraind paard dat winterrust heeft gehad, kan meestal binnen enkele maanden weer opgebouwd worden naar zijn oude niveau. Zet voor de zekerheid toch een behoorlijke stap terug en check of je paard het werk met gemak aankan. Zo ja, dan kun je daarna vlot opbouwen. Het belangrijkste is dat je je paard elke dag controleert op overbelasting en je schema daar op aanpast.

Hoe zie je conditieverlies aan de hartslag?

Normaal wordt de hartslag lager als de conditie verbetert. Is de hartslag na een periode van rust gemiddeld hoger dan daarvoor en de hersteltijd langer? Dan is je paard conditie kwijt geraakt.

Bouw de training van je paard weer rustig op en houd in de gaten of de hartslag en de hersteltijd verbetert. Dat kan op de volgende manieren:

Zijn de hartslagen, hersteltijd en/of de rusthartslag ineens hoger dan normaal? Dan heeft je paard wellicht last van een overbelasting. In ons volgende blog vertellen we hoe je overbelasting vroegtijdig kunt ontdekken en blessures kunt voorkomen.

Recente berichten

Laat een reactie achter

Neem contact op

Wij beantwoorden uw bericht vandaag of morgen. U geeft ons toestemming uw gegevens te gebruiken om u te antwoorden volgens ons privacy beleid (zie footer).

0

Vul een zoekwoord in en klik op enter.

De waardering van www.equilog.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 141 reviews.
hartslagmeter paard conditietest