De hartslag van Heliosz deel 3: op wedstrijd!

 In De hartslag van Heliosz
Heliosz

Heliosz is het het paard van Equilog eigenaresse Suzanne. Een Arabische ruin geboren in 2001. Hij is braaf en werkwillig, maar ook heel speels. Als hij fit is, haalt hij graag een grapje uit met zijn ruiter! Hij heeft op internationaal niveau Endurance gelopen maar is nu met wedstrijdpensioen. Wel gaat hij nog graag mee naar buiten.

In deze serie volgen we de avonturen én de hartslag van Heliosz en geven we tips over wat je er van kan leren voor jouw eigen paard. Niet alleen voor de endurancesport, maar voor alle disciplines!

Heliosz en Winnie (de vriendin van Heliosz) zijn voor het eerst samen naar een endurancewedstrijd geweest: 40 km in 2 rondjes. Het doel was een constante wedstrijd te rijden met een snelheid net onder de 15 km/u. Dat is gelukt! Heliosz heeft hij al veel ervaring in het rijden van wedstrijden (hij heeft deelgenomen aan 2 EKs), maar Winnie veel minder. Ook pakte Heliosz de training duidelijk makkelijker op dan Winnie. Dat zie je terug in de hartslag! Om het verschil goed te kunnen laten zien gaan we de hartslaggrafieken met elkaar vergelijken. We vertellen wat opviel en wat je er voor jouw paard van kan leren.

 

Wat viel op?

 • Beide paarden hebben in rondje 1 en 2 vrijwel dezelfde gemiddelde hartslag (Heliosz zit in beide rondjes rond de 100 en Winnie rond de 130).

W+H gem hartslag

 • De verdeling van de hartslagzones is echter wel verschillend. De kleuren die je ziet op de routes (kaartjes hierboven), komen overeen met de hartslagzone waarin de paarden op dat moment zaten. Zone 3 betekent 80-110 slagen per minuut, zone 4 is 110-140 en zone 5 daarboven. In het tweede rondje hebben de paarden meer gegaloppeerd en dus meer tijd in zone 4 (geel) doorgebracht. Maar we hebben ook een flink stuk gestapt, waarbij de hartslag vrij laag was. Dit verklaart dat de gemiddelde hartslag in beide rondjes bijna hetzelfde is.

H+W Hartslagzones

 • De hartslag van de paarden was vrij constant (de rode lijnen in de grafieken hieronder hebben niet heel veel pieken en dalen). Vooral Heliosz heeft een constante hartslag en bij beide paarden is de hartslag in het tweede rondje constanter dan in het eerste. Dit komt waarschijnlijk door spanning in het eerste rondje. Deze spanning is vooral bij Winnie goed te zien in de eerste 15 min van het eerste rondje. Een constante hartslag is een goed teken, want hoe constanter de inspanning is, hoe minder vermoeiend. Probeer het zelf maar eens uit tijdens een rondje hardlopen of fietsen.

Heliosz

Winnie

 • Heliosz heeft een veel lagere hartslag dan Winnie:
  • De gemiddelde hartslag van Heliosz is ongeveer 100, van Winnie 130.
  • De hartslag van Heliosz zit grotendeels in zone 3 en 4. Die van Winnie in zone 4 en 5.
  • Heliosz herstelt sneller: na het eerste rondje daalde zijn hartslag naar 66, terwijl die van Winnie 73 was. Tijdens het stappen in de 2e ronde, herstelde Heliosz naar 73 en Winnie slechts naar 85.

Wat kun je hier van leren:

 • Gezien de hartslaggrafieken en hersteltijd van Heliosz, zou hij een langere afstand of een hoger tempo aankunnen. Dit is niet alleen bruikbaar voor endurance: ook in alle andere disciplines vertelt de hartslag en hersteltijd je of je een stapje verder kunt of niet.
 • Winnie kan eerst nog wat meer training gebruiken.
 • Het is leerzaam paarden met elkaar te vergelijken en kan je bijvoorbeeld helpen de beste uit te zoeken als je een paard wilt kopen.
 • Winnie zal waarschijnlijk nooit de hartslagen van Heliosz halen, daarvoor zijn de aangeboren verschillen te groot. Het is goed deze verschillen te kennen: bij Winnie is een hartslag van 140 geen probleem, maar bij Heliosz geeft het aan dat hij stress of pijn heeft.
 • De gemiddelde hartslag en de verdeling over de zones zeggen iets over de intensiteit van de training of wedstrijd. Kijk altijd naar beide, want zoals je hier ziet kan de tijd in zones flink verschillen, maar de gemiddelde hartslag toch hetzelfde zijn. Een constante snelheid kost de minste energie, dus ronde 2 (meer tijd in galop en zone 4) was wat inspannender dan ronde 1.
Recente berichten

Laat een reactie achter

Neem contact op

Wij beantwoorden uw bericht vandaag of morgen. U geeft ons toestemming uw gegevens te gebruiken om u te antwoorden volgens ons privacy beleid (zie footer).

0

Vul een zoekwoord in en klik op enter.

De waardering van www.equilog.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 141 reviews.