De hartslag van Heliosz deel 2: Een sprong in het diepe

 In De hartslag van Heliosz, Hartslagmeters
Heliosz

Heliosz is het het paard van Equilog eigenaresse Suzanne. Een Arabische ruin geboren in 2001. Hij is braaf en werkwillig, maar ook heel speels. Als hij fit is, haalt hij graag een grapje uit met zijn ruiter! Hij heeft op internationaal niveau Endurance gelopen maar is nu met wedstrijdpensioen. Wel gaat hij nog graag mee naar buiten.

In deze serie volgen we de avonturen én de hartslag van Heliosz en geven we tips over wat je er van kan leren voor jouw eigen paard.

In deel 2 laten we aan de hand van de hartslag van Winnie, de vriendin van Heliosz, zien hoe je stress herkent. En natuurlijk wat je er aan kunt doen.

Zoals in het vorige deel ook al even benoemd is, is het handig om een overzicht terug te zien van de hartslag tijdens je training. Deze is terug te vinden in Polar Flow in je trainingsdagboek.

Tijdens een buitenrit schrok Heliosz en sprong hij in een diepe sloot, liet zijn ruiter daar achter en liep vervolgens weg bij Winnie. Gelukkig heeft niemand iets overgehouden aan zijn rare sprong en zijn paard en ruiter met de schrik vrijgekomen. In de hartslag-grafiek is echter duidelijk te zien dat Winnie van slag raakte en haar maatje miste toen hij wegliep.
25.10.15 HVH deel 2 stress

Zoals je kunt zien had Winnie vanaf dat ze 2 uur onderweg was (02:00:00 onderaan de grafiek) een tijdje een erg onregelmatige en hoge hartslag (de rode lijn in de grafiek) terwijl haar snelheid (blauwe lijn) heel laag was. Dit geeft aan dat ze stress had.

Wat kan je hier zelf mee? Een onregelmatige hartslag, of een hartslag die hoger is dan normaal bij de snelheid die je rijdt, kan verschillende dingen betekenen;

  • Misschien is de vacht van het paard niet nat genoeg waardoor de hartslagmeter geen goed signaal ontvangt.
  • Het kan zijn dat je paard overstuur is. Sommige paarden laten dit duidelijk merken, maar anderen niet. Vooral bij die laatsten kun je de hartslagmeter gebruiken om stress te herkennen.
  • Misschien heeft je paard ergens last van, dat kan zowel fysiek als mentaal zijn.

Tip! Door met de hartslagmeter op (het losrijterrein van) wedstrijden te gebruiken kun je zien of je paard misschien meer stress heeft dan je denkt. Dan zal de hartslag hoger en onregelmatiger zijn dan normaal. Als dat zo is dan kun je er rekening mee houden door wat vaker op wedstrijd te gaan om zo je paard te laten wennen aan de drukte van een wedstrijd. Ook kan je je paard wat ontspannende oefeningen laten doen, niet te intensief te rijden (maar 1 proef rijden bijvoorbeeld) en/of je paard na de wedstrijd wat extra rust geven (het liefst lekker in de wei).

Recente berichten

Laat een reactie achter

Neem contact op

Wij beantwoorden uw bericht vandaag of morgen. U geeft ons toestemming uw gegevens te gebruiken om u te antwoorden volgens ons privacy beleid (zie footer).

0

Vul een zoekwoord in en klik op enter.

De waardering van www.equilog.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 139 reviews.
hartslagmeter paard polar equine V800