De hartslag van Heliosz deel 1: Schrik!

 In De hartslag van Heliosz, Hartslagmeters

HelioszIn een nieuwe serie volgen we de hartslag van Heliosz, het paard van Equilog eigenaresse Suzanne. Heliosz is een Arabische ruin geboren in 2001. Een super lief, braaf en werkwillig paard maar tegelijkertijd ook heel speels. Als hij fit is, haalt hij graag een grapje uit met zijn ruiter!
Hij heeft op internationaal niveau Endurance gelopen maar is nu met wedstrijdpensioen. Wel gaat hij nog graag mee naar buiten.

We gaan de avonturen én de hartslag van Heliosz volgen en geven tips over wat je er van kan leren voor jouw eigen paard. In deel 1 van deze serie: wanneer is hij echt bang en wanneer speelt hij een spelletje met zijn ruiter?

 

Om te kijken wanneer je paard echt bang is of niet is het handig om een overzicht te hebben van de hartslag in je training. Door in je trainingsdagboek in Polar Flow op een training te klikken, krijg je een grafiek van de hartslag te zien met daarboven een kaart. De rode lijn in de grafiek is voor de hartslag en de blauwe lijn geeft de snelheid aan. Als je met de muis over de grafiek gaat verschijnt er een rood puntje op je route. De hartslag die in de grafiek wordt aangewezen is de hartslag die je paard op dat moment van de training had.

grafiek met punt van schrikken

Zo vonden we het punt terug waar Heliosz leek te schrikken van een grote trekker met aanhanger. Hij sprong weg en maakte het leven van zijn ruiter moeilijk. Maar de hartslag steeg maar een beetje, waaruit bleek dat hij niet zo bang was als hij ons deed vermoeden.

grafiek- 'schrikken'

Wanneer is hij dan wel bang? Een week eerder moest Heliosz langs een stilstaande vrachtwagen met bewegende varkens lopen. Dat vond hij wel echt eng en de hartslag was heel anders!

grafiek echt bang

Hoe kun je dit gebruiken in je training?

  • Leer wat de normale hartslag van jouw paard is in de verschillende gangen.
  • Als je paard zich angstig gedraagt, maar de hartslag is niet veel hoger, kun je doorgaan waar je mee bezig was en je paard laten weten dat hij zich niet aan hoeft te stellen.
  • Is de hartslag meer dan 20% hoger dan normaal? Dan is de angst echt. Komt dit vaak voor? Ga dan op zoek naar een instructeur die je kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld een training volgen van Tristan Tucker die zich hier in gespecialiseerd heeft.
Recente berichten

Laat een reactie achter

Neem contact op

Wij beantwoorden uw bericht vandaag of morgen. U geeft ons toestemming uw gegevens te gebruiken om u te antwoorden volgens ons privacy beleid (zie footer).

0

Vul een zoekwoord in en klik op enter.

De waardering van www.equilog.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 139 reviews.
Polar Equine M430 hartslagmeter paardhartslagmeter paard polar equine V800