Haal meer uit je hartslagmeter – deel I

 In Hartslagmeters

Een hartslagmeter is niet zo maar een leuk speeltje: als je in een hartslagmeter investeert, wil je er natuurlijk alles uit halen wat er in zit. Daarom staan hier alle nuttige hartslag- en GPS functies van de Polar Equine M430 en V800 op een rijtje. Ook de geavanceerde mogelijkheden die te vaak over het hoofd worden gezien.

Polar Equine M430 hartslagmeter paardSportprofielen

Je Polar hartslagmeter heeft allerlei verschillende, voorgeprogrammeerde profielen. Want als je dressuur rijdt, wil je andere dingen op je horloge zien dan tijdens een galoptraining. In Polar Flow kun je alle sportprofielen aanpassen (klik rechtsboven op je naam en kies Sportprofielen), zodat je precies op je horloge ziet wat je bij die activiteit wilt weten. In totaal kunnen er 20 sportprofielen op je hartslagmeter staan. Ondanks dat er maar één profiel is voor paardrijden, kan je creatief omgaan met alle andere sportprofielen. Bijvoorbeeld het profiel paardrijden voor dressuur, fietsen voor springen, bootcamp (ja, je kunt hem echt selecteren) voor galoptraining en hardlopen voor een buitenrit.

Hartslagzones

Hartslagzones geven je snel inzicht in de intensiteit van je training. Na je training laat je hartslagmeter je onder andere het percentage van de tijd in een bepaalde zone zien. Was de hartslag ineens meer tijd in een hogere zone dan normaal? Dan had je paard het zwaar of heeft hij misschien last van een sluimerende blessure. Maar de waarden bij dressuur zijn natuurlijk heel anders dan bij een galoptraining. Je wilt galoptrainingen met galoptrainingen vergelijken en niet met dressuurtrainingen. Daarom kun je de hartslagzones aanpassen per sportprofiel. Hieronder staan 2 voorbeelden van zones; voor galoptraining (meerdere zones tussen 140 en 185 slagen per minuut) en dressuur (zones tussen 60 en 130). Je kunt ze aanpassen aan jouw paard.

Weet je het anaerobe omslagpunt van je paard? Stel die hartslag dan in als het minimum van zone 5 voor je galoptraining.

Voorbeeld galoptraining:

zonesGalop

Voorbeeld dressuurtraining:

zonesDressuur

Assisted GPS

Zin om te gaan rijden? Dan wil je natuurlijk niet wachten op je horloge. De V800 vindt satellieten sowieso supersnel en op de M430 hoef je meestal niet meer dan een minuutje te wachten. Bij de M430 kun je deze tijd verkorten door hem regelmatig te synchroniseren via je computer. Hij ontvangt dan namelijk een bestandje met verwachte GPS posities, waardoor hij ze sneller kan vinden. Dit bestand blijft 13 dagen geldig.

Race Pace

Een mooie functie van de V800 is Race Pace (wedstrijdtempo). Daarmee zie je tijdens je cross, springparcours, endurancewedstrijd of galoptraining hoeveel seconden je voor of achter ligt op je gewenste gemiddelde snelheid. Het werkt simpel: ga naar Favorieten en kies Race Pace, vul de afstand in en de tijd die je er over wilt doen. Druk op start, kies het juiste sportprofiel en druk bij de start van je cross of training weer op start. Je horloge geeft aan hoeveel seconden je voor of achter ligt op je schema, de afstand die je nog te gaan hebt, je huidige snelheid en welke snelheid je moet rijden om je gemiddelde snelheid te halen.

In het volgende deel gaan we dieper in op het maken van trainingsdoelen en programmeren van intervalsessies. We vertellen ook hoe de hartslagmeter je helpt om bij de juiste intensiteit te trainen!

Heb je vragen over je hartslagmeter? Neem gerust contact met ons op.

Recente berichten

Laat een reactie achter

Neem contact op

Wij beantwoorden uw bericht vandaag of morgen. U geeft ons toestemming uw gegevens te gebruiken om u te antwoorden volgens ons privacy beleid (zie footer).

0

Vul een zoekwoord in en klik op enter.

De waardering van www.equilog.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 140 reviews.
hartslagmeter paard rusthartslag gezondheid