Gastblog Paard&Plan – Doelen opstellen: waarom rijd jij paard?
Ter ere van de workshop Rijden met een hartslagmeter die Paard&Plan en Equilog organiseren, heeft Paard&Plan een gastblog verzorgd over het stellen van doelen. Want als je bewust traint, wil je zeker weten dat de weg die je bewandelt de juiste is!
Graag wil ik mijzelf voorstellen: ik ben Hanneke Busscher en ik heb bijna twee jaar geleden Paard & Plan opgericht. Binnen dit hippisch adviesbureau combineer ik mijn ervaring als paardrij-instructrice met mijn ervaring als adviseur binnen het bedrijfsleven. Ik heb onder andere verschillende didactische werkvormen en coachingsmethoden uit het bedrijfsleven proberen om te vormen naar bruikbare hulpmiddelen voor ruiters en amazones. Zo is, in samenwerking met andere professionals en instructeurs, het ontwikkelplan voor ruiters ontstaan. In dit artikel zal ik je wat vertellen over het opstellen van doelen, het eerste onderdeel van het ontwikkelplan.
Doelen opstellen: waarom rijd jij paard?
Voordat je een (ontwikkel-) plan gaat maken waarin je beschrijft wat je wilt verbeteren en hoe je dat gaat doen is het belangrijk om te weten waarvoor je dat gaat doen. Hoe kun je immers een plan, de weg die je gaat bewandelen, beschrijven als je niet weet waar je heen gaat?
Het is nog niet zo simpel om een goed doel te formuleren. Je moet namelijk eerst antwoord geven op een cruciale vraag: waarom rijd je eigenlijk paard (en doe je niet aan volleybal)?
Probeer deze vraag maar eens te beantwoorden voordat je verder leest…..
Zo, dat is nog niet zo makkelijk toch? Het antwoord op deze vraag is echter wel heel belangrijk en helpt je bij het formuleren van jouw lange termijn doel (het doel achter het doel).
Een voorbeeld: je wilt graag over twee jaar Z1 dressuur rijden. Maar waarom eigenlijk? Wil je de Z1 halen omdat je een winstpunt nodig hebt voor de juryopleiding? Of is het toch eigenlijk omdat de Z1 het resultaat is van mooie samenwerking tussen mens en dier (het doel achter het doel)? Jouw lange termijn doel zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Als jouw korte termijn doel (het doel voor enkele maanden) is gehaald blijft het lange termijn doel namelijk altijd overeind! Als je die Z1 gehaald hebt wil je toch nog steeds die mooie samenwerking tussen mens en dier blijven ervaren?
Oke, je wilt dus Z1 gaan rijden. Heb je je hierbij afgevraagd wat de capaciteiten van jouw partner zijn? Als jij de beschikking hebt over een lieve Fjord als partner dan moet je jezelf achter de oren krabben. Er zijn Fjorden die Z1 lopen, maar als je eerlijk bent weet je dat het met een dressuurgefokte KWPN’er makkelijker zal gaan. Of te wel, stel jezelf doelen die realistisch zijn. Een niet realistisch doel werkt namelijk averechts en demotiverend! Maak liever meerdere kleine stapjes (korte termijn doel) die je keer op keer kunt halen dan een grote stap die jou teleurstelt….
Naast Realistisch moet een doel ook Specifiek, Meetbaar, Acceptabel en Tijdgebonden zijn. Alles bij elkaar moet een doel “SMART” worden geformuleerd. Een doel dat niet geformuleerd is via het SMART-stappenplan en dat je dus met alle inspanning van de wereld niet kan halen is geen doel, maar een fantasie…
Doelen die te maken hebben met paardrijden zijn vaak moeilijk Meetbaar te formuleren. Paardrijden heeft immers voor een groot deel te maken met jouw gevoel. “Meer ontspanning”, “een losser paard” etc. Sommige onderdelen van het rijden zijn tegenwoordig gelukkig al wel meetbaar, zoals de conditie van jou en je paard (met hartslagmeters), de teugeldruk (met teugeldrukmeters) en de flexibiliteit van onze zit (met de flexchair).
Heel veel succes met het formuleren van jouw paardrijdoel. Als je weet wat je wilt, bereik je meer!
Wil je meer weten over het opstellen van doelen en het rijden met een hartslag meter? Doe dan mee aan de workshop op 22 augustus! Geef je hier op.
Wil jij een ontwikkelplan voor jou en je paard en hulp bij het opstellen van jouw paardrijdoelen? Neem dan contact op met Hanneke Busscher van Paard & Plan. Kijk voor meer informatie op de website: www.paardenplan.com of mail naar info@paardenplan.com
©Paard & Plan. Dit artikel is geschreven door Hanneke Busscher. Dit artikel mag – in geen enkele vorm- worden vermenigvuldigd zonder toestemming van de hierboven genoemde auteur.