Duurzame training voor jonge paarden – deel 1

Het trainen van de coördinatie over allerlei soorten ondergrond geeft jonge paarden een solide basis.
Veel ruiters vinden het fantastisch een jong paard op te leiden en aan de basis te staan van een lange loopbaan in de wedstrijd- of recreatiesport. Het is dan ook een hele uitdaging het jonge paard gezond en blessurevrij te houden. Dressuuroefeningen, sprongen en lange ritten zijn zeer belastend, het is niet voor niets sport! Jonge paarden zijn daar niet meteen klaar voor: ze zijn nog niet ‘belastbaar’ genoeg. Als je na het zadelmak maken direct begint met de training voor wedstrijden, sla je een belangrijke stap over en is de kans op blessures groter. Door de coördinatie en het uithoudingsvermogen eerst te trainen, bereid je een paard voor op grote belasting. Maar kost het belastbaar maken niet veel tijd bij een jong paard? Ja en nee. Het schema is langer, maar je zult minder tijd en energie kwijt zijn aan blessureleed. Daarnaast is de training leuk en afwisselend, zowel voor ruiter als paard. Hoe werkt het precies? Dat is, zoals altijd bij training, afhankelijk van wat je wilt bereiken.
Wat is je doel?
De training van een jong paard hoort de voorbereiding te zijn op een levenslange carrière. Zelfs al wil je een paard enkel voorbereiden op een competitie en daarna verkopen, het is goed voor je reputatie als trainer dat jouw paarden een lange en gezonde loopbaan hebben bij de nieuwe eigenaren. Ondanks dit gemeenschappelijk doel, zijn er grote verschillen tussen de training voor een competitie of een lange carrière bij een fanatieke basissport- of recreatieruiter. Heb je maar één paard en wil je er lang plezier van hebben? Neem dan de tijd om de training op te bouwen. Hoeveel tijd? Dat hangt af van de manier waarop het paard is opgegroeid.
Opfok
De manier waarop het paard opgroeit, is allesbepalend voor het begin van de training. Uit onderzoek blijkt dat beweging tijdens de opfok een hele grote invloed heeft op kwaliteit van botten en pezen, coördinatie en de hele ‘belastbaarheid’ van het paard. Oftewel: je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker met een paard dat altijd (ook in de winter) op grote weides heeft gelopen.
In Nederland komen steeds meer mogelijkheden om jonge paarden het hele jaar zo veel mogelijk beweging te geven. Is je doel eventing, endurance of wil je vaak op vakantie met je paard in heuvelachtig terrein? Dan heeft hij absoluut baat bij opfok in grote weides op heuvelachtig terrein. Moeilijk? Nee hoor, er zijn uitstekende opfok adressen in de Ardennen en Eifel. Het kost enkel wat zoekwerk en twee dagen in het jaar om je paard er te brengen en weer op te halen.
Hoe je paard ook is opgegroeid, hij heeft altijd baat bij de training van uithoudingsvermogen en coördinatie. Bij een paard dat zich veel heeft kunnen bewegen, kost het alleen minder tijd en kun je wat sneller door naar wedstrijden of lange ritten. Maar hoe pak je die training aan?
Coördinatie
Elke nieuwe vaardigheid, zoals het dragen van een ruiter, vraagt bewuste aandacht. Als de vaardigheid een gewoonte wordt, zit hij ‘vastgeroest’ in de hersenen en kost hij weinig energie meer. Een geschoold paard verbruikt dus minder energie, wordt minder snel moe en maakt minder misstappen die tot blessures kunnen leiden. Het trainen van coördinatie doe je met de juiste prikkel op het juiste moment. Het is niet zo effectief om 1 keer per week een lange springles te nemen. De kans is zelfs groot dat het jonge paard moe wordt en zich blesseert. Het is beter om kort en vaak lichte trainingen te doen. Bijvoorbeeld door 2 keer per dag een kwartiertje met balken en cavaletti te werken. Er zijn allerlei leuke oefeningen te bedenken om coördinatie te trainen; rijden over verschillende soorten ondergrond, door water, paadjes met boomwortels, slalommen, een pasje wijken, vrij springen of aan de hand achterwaarts door een bocht. Je kunt het zelfs combineren met schriktraining en zo je vertrouwen in elkaar laten groeien.
Deze training is nog belangrijker voor paarden die op een strak grasveld zijn opgegroeid. Paarden die in de heuvels hun weg moesten vinden, zijn van zichzelf al handiger.
Hartslagmeter
Aan de hartslag van het paard kun je niet zien of de coördinatie verbetert. De hartslag helpt wél de training van coördinatie effectiever te maken: alleen bij normale hartslagen kan het paard nieuwe bewegingen leren. Bij een hoge hartslag is het paard vermoeid of heeft te veel stress om zich te concentreren. Leer eerst de normale hartslagen van je paard in stap, draf en galop kennen. Pauzeer of stop de training van coördinatie als de hartslag meer dan 10% hoger is dan normaal. Bij de Polar Equine M430, Vantage M en Grit X kun je kiezen vanaf welke hartslag je een alarm krijgt. Dan weet je meteen dat de hartslag stijgt!
In het volgende deel gaan we dieper in op het trainen van uithoudingsvermogen bij jonge paarden.