Conditietraining voor dressuurpaarden
Dressuurtraining in de bak is voor een volwassen paard niet heel erg intensief.
Door de vele bochten in de bak is de snelheid, en daarmee ook de intensiteit, van je training relatief laag. De meeste dressuuroefeningen vragen niet veel kracht van je paard. Pas vanaf hoog niveau zijn er oefeningen, zoals de piaffe, die echt kracht kosten.
Daarnaast wordt er meestal niet meer dan een uur gereden. Dat is op zich niet erg, want ondanks dat de vele bochten je training niet heel intensief maken, worden de benen van je paard wel belast.
Maar wat als je op een wedstrijd 2 proeven wilt rijden en samen met losrijden langer dan een uur op je paard zit? En stel dat het ook nog warm is en de bodem anders dan thuis? Daar is je paard niet op getraind! Hoe kun je er voor zorgen dat je paard toch met gemak en blessurevrij zijn proeven loopt? En hoe kan de hartslagmeter je daarbij helpen? Op deze vragen geven we in dit blog antwoorden.
Om goed het verschil te kunnen laten zien tussen een dressuurtraining in de bak en een buitenrit vergelijken we hier 2 hartslaggrafieken van hetzelfde paard. De hartslaggrafieken van je eigen trainingen kan je in Polar Flow in je trainingsdagboek terug vinden.
Deze eerste hartslaggrafiek is van een dressuurtraining. Hierin kan je de hartslag (de rode lijn) en de snelheid (de blauwe lijn) zien.
Hieronder is de hartslaggrafiek van de buitenrit van hetzelfde paard te zien. Zoals je kan zien, ligt de snelheid een stuk hoger (bij de dressuurtraining lag die maar rond de 10 km/h en hier komt hij zelfs even tegen de 35km/h aan!) en ook de hartslag is veel hoger dan bij de dressuurtraining. Dit betekent dat het paard harder aan het werk is tijdens de buitenrit.
Wat leer je hiervan en hoe kun je er voor zorgen dat je paard met gemak en blessurevrij presteert?
- Maak je dressuurtraining intensiever door veel te draven en te galopperen. Het liefst in een ruime bak om de benen te ontlasten. Bouw de tijd in draf en galop rustig op.
- Zorg altijd voor voldoende impuls. Niet alleen belangrijk voor dressuurmatige prestaties, maar ook voor conditie.
- Stilstaan op stal is niet goed voor de conditie. Hoe meer weidegang, hoe beter. Als je paard vaak buiten komt, zal het rennen in de wei ook meevallen en leidt weidegang juist tot mínder blessures in plaats van tot meer.
- Door regelmatig over verschillende bodems te rijden verbeter je de coördinatie van je paard. Dit helpt ook om blessures te voorkomen.
- Train ook langere tijd, bijvoorbeeld 1,5 uur, op een renbaan, op het strand of in het bos. Ook hier kun je de draf en galop opbouwen. Je kunt daarbij nog steeds dressuurmatig goed rijden. Een fijne bonus: Het helpt je paard ontspannen en verbetert de gehoorzaamheid op wedstrijden.
Zo helpt de hartslagmeter je:
- Door bovenstaande conditietraining zal de hartslag lager worden. Houd dit in de gaten met je hartslagmeter. Hier lees je hoe.
- De hersteltijd die je paard nodig heeft, zal lager worden. Dat is ook terug te zien in de hartslag van je paard. Hier zal meer over verteld worden in de volgende blog.
- Stel de hartslagzones goed in voor dressuur. Hier staat een voorbeeld. Bouw de tijd in hogere zones langzaam op.
- Heeft je paard last van stress in de training of op wedstrijd? In een vorige blog staat hoe je stress kunt herkennen via de hartslag en wat je er mee kunt doen.
- Helaas mag de hartslagmeter bij het paard niet gebruikt worden tijdens KNHS wedstrijden. Maar bij een onderlinge wedstrijd kun je vragen of je toch met de hartslagmeter mag rijden om het effect van spanning op je paard en jezelf te meten. Bij gewone wedstrijden kun je wel je eigen hartslag meten om te zien of je (te) gespannen bent.
Heb jij nog meer manieren gevonden om van je dressuurpaard een happy athlete te maken? Deel het in een reactie!