Behaal net als Nederlandse topruiters een beter resultaat met conditietraining. Deze stappen helpen je alles uit je hartslagmeter te halen en je de gezondheid en conditie van je paard te verbeteren.
Er zijn veel redenen om je paard op een goede conditie te houden. Niet in de laatste plaats omdat het de kans op blessures verminderd en de prestaties en gezondheid verbeterd. Lees hier de 8 belangrijkste redenen voor conditietraining.
Stap 1: Stel een doel en maak een schema
Het is wetenschappelijk aangetoond: mensen die doelen stellen, bereiken meer dan mensen die dat niet doen. Stel je doelen en maak een trainingsschema in Equilog.
Stap 2: Gebruik de juiste hulpmiddelen
Houd je vooruitgang bij in een logboek, zodat je kunt zien of je op de goede koers ligt naar je doel. Dit kan eenvoudig door de Equilog app op je Android telefoon te zetten en de hartslag, duur en afstand van je training met één druk op de knop bij te houden. Online loggen kan ook.
Een hartslagmeter geeft je objectieve informatie over de conditie van je paard. Vele topruiters maken daar gebruik van. Neem gerust contact met ons op voor advies over de hartslagmeter die het best bij je past.
Heb je je hartslagmeter in huis? Neem dan rustig de informatie door over bevestiging, onderhoud, koppelen van de zender en de handleiding. Later kun je meer lezen over geavanceerde functies.
Stap 3: Doe een nulmeting
Om de conditie van je paard te bepalen, doe je bijvoorbeeld eens per maand een test waarbij de omstandigheden elke keer zo veel mogelijk hetzelfde zijn. De eerste keer heet dit de nulmeting. Gebruik hiervoor de V140 test.
Stap 4: Trainen (met je hartslagmeter)
Afhankelijk van je discipline train je alle 5 delen van conditie. Ook tijdens je dressuurtraining kun je aan de conditie van je paard werken.
Er zijn grote verschillen tussen de hartslagen van individuele paarden. Om te leren wat de hartslag van je paard doet in verschillende gangen en in verschillende omstandigheden, ga je gewoon lekker rijden met je hartslagmeter en houd je de waarden in de gaten. Hoe beter je weet wat normaal is voor je paard, hoe eerder je afwijkingen herkent en de oorzaken kunt aanpakken.
Tijdens de training monitor je de hartslag van je paard. Als je merkt dat de hartslag na enkele weken of maanden lager wordt, kun je de intensiteit van je training opvoeren. Belangrijk daarbij is om niet alleen maar op je klokje te kijken en je ruitergevoel uit te zetten. De hartslagmeter is een hulpmiddel, maar je eigen horsemanship blijft het belangrijkste.
Stap 5: Gezondheidsbewaking
Is de rusthartslag of de hartslag tijdens het werk hoger en/of de hersteltijd langer dan normaal? Dan is er een vorm van stress aanwezig. Dit kan mentale stress zijn of veroorzaakt worden door warmte (lees hier hoe je hittestress kan voorkomen). Is dat niet het geval? Dan ligt de oorzaak wellicht in een kreupelheid, uitdroging, lichte koliek of andere lichamelijke kwaal. Check je hele paard of vraag een dierenarts dit te doen.
Voelt je paard niet goed, maar is de hartslag wel in orde? Luister dan toch naar je gevoel en neem geen risico’s.
Stap 6: Is er verbetering?
Om verbeteringen in de conditie van je paard te zien, is het goed om conditietesten of trainingen met elkaar te vergelijken.
Ook de hersteltijd van je paard zegt veel over de conditie van je paard; de hartslag zal steeds sneller verlagen na inspanning.
Stap 7: Vergelijk met andere paarden
Wat is er mooier dan trainen in een groepje met ruiters en paarden die ongeveer op hetzelfde niveau rijden als jij? Je kunt veel van elkaar leren én de hartslagen vergelijken bij een wedstrijd of tijdens een V140 test. Uit onderzoek blijkt dat paarden die een hogere hartslag en langere hersteltijd hebben dan gemiddeld meer kans hebben op blessures en verminderde prestatie.